Ouderverstoting is het proces waarbij een ouder of ouders worden uitgesloten van het leven van hun kinderen na een scheiding of echtscheiding. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, zoals door middel van het weigeren om de ouder toestemming te geven om de kinderen te zien, het weigeren om informatie te delen met de ouder over de kinderen of het voortdurend uitstellen van omgangsafspraken.

Wanneer vindt ouderverstoting plaats?

Er zijn verschillende redenen waarom ouderverstoting kan voorkomen na een scheiding of echtscheiding. Soms is ouderverstoting het gevolg van emotionele of mentale mishandeling tijdens het huwelijk, waarbij de ouder die de mishandeling heeft gepleegd de toegang tot de kinderen probeert te beperken om macht en controle te behouden. In andere gevallen kan het een gevolg zijn van een gebrek aan communicatie of een gebrek aan begrip tussen de ouders over hoe de zorg voor de kinderen moet worden geregeld.

Wat is het gevolg van ouderverstoting?

Het is belangrijk om ouderverstoting te voorkomen, omdat het kan leiden tot emotionele en sociale problemen voor zowel de ouders als de kinderen. Als je denkt dat je hier mee te maken hebt, kan het nuttig zijn om professioneel advies te vragen of om een mediator in te schakelen om te helpen bij het maken van afspraken.

Wat kan je doen als je hier mee te maken krijgt?

Ouderverstoting kan worden aangepakt en opgelost met behulp van professionele hulp en door open en eerlijk te communiceren met je partner over hoe de zorg voor de kinderen het beste kan worden geregeld.

Als je het gevoel hebt dat je te maken hebt met ouderverstoting, is het belangrijk om professioneel advies te vragen en om te zoeken naar manieren om de toegang tot je kinderen te verbeteren. Daarnaast is belangrijk om te werken aan een betere communicatie tussen jou en jouw partner. Hier kan een mediator bij helpen.