In principe mogen jullie zelf bepalen wie er in de woning blijft wonen. Wanneer jullie er samen niet uit komen kun je hulp vragen aan een mediator. Hij/zij kan jullie helpen bij het maken van eerlijke afspraken waar jullie allebei mee akkoord gaan.

Huur of koopwoning

Bij een huurwoning hebben jullie allebei evenveel recht om in het huis te blijven wonen. Daarom is het belangrijk dat jullie in overleg besluiten wie er in de woning mag blijven en wie er opzoek gaat naar een andere woning.

Bij een koopwoning is het iets ingewikkelder. Je hebt hier namelijk te maken met een woning dat jouw/jullie eigendom is. Daarnaast heb je meestal ook te maken met een hypotheekschuld. Wanneer jullie samen hebben getekend voor de hypotheekschuld blijven jullie ook na de scheiding beide verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Het is erg verstandig om een hypotheekadviseur mee te laten kijken naar jullie financiële situatie om tot een eerlijk besluit te komen.

Hulp nodig over het maken van afspraken over uw huis?

Wat gebeurt er als jullie er niet zelf uit komen?

Komen jullie er samen met de mediator nog steeds niet uit? Dan kun je de situatie voorleggen aan een rechter. De rechter zal dan besluiten wie er in de woning mag blijven.

Er zijn een aantal factoren die de rechter kan meewegen bij het nemen van deze beslissing, zoals:

  • Wie de woning heeft betaald en of er een hypotheek op rust
  • Wie de zorg heeft voor de kinderen, als er kinderen zijn
  • De financiële situatie van de ex-partners
  • De emotionele band die de ex-partners hebben met de woning

Het is belangrijk om te onthouden dat elke echtscheidingssituatie anders is en dat de rechter zal beslissen wat het beste is voor alle betrokken partijen, rekening houdend met de specifieke omstandigheden van het geval. Als je het niet eens bent met de beslissing van de rechter, kan je een beroep doen op de rechter om de beslissing te herzien. Het is verstandig om professioneel advies in te winnen voordat je een beslissing maakt over wie in de woning mag blijven wonen.