Rekening houden met belastingen en echtscheiding

Bij een echtscheiding kan het verdelen van bezittingen en financiën ook gevolgen hebben voor uw belastingaangifte. Hieronder een aantal punten waar u rekening mee kunt houden als het gaat om belastingen en echtscheiding

Inkomstenbelasting

Als u en uw partner samen aangifte doen, moeten jullie bij een scheiding voortaan ieder afzonderlijk aangifte doen. Dit geldt ook als een van jullie in het buitenland woont of werkt.

Vermogensbelasting

Als u en uw partner bij een scheiding bezittingen verdelen, kan dit gevolgen hebben voor de vermogensbelasting. Als bepaalde bezittingen naar één partner gaan, kan dit leiden tot een hogere vermogensbelasting voor die partner.

Hypotheekrenteaftrek

Als u en uw partner samen een hypotheek hebben en één van jullie blijft in het huis wonen, kan de andere partner de hypotheekrenteaftrek verliezen. Dit kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte.

Alimentatie

Alimentatiebetalingen kunnen in sommige gevallen aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Dit is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de scheiding.

Het is aan te raden om professioneel advies te zoeken van een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat u op de juiste manier aangifte doet na uw scheiding en om te begrijpen hoe de belastingwetgeving van toepassing is op uw specifieke situatie.