Het verdelen van jullie bezittingen, hoe gaat dat?

Een echtscheiding kan een emotioneel moeilijke en complexe aangelegenheid zijn, vooral als het gaat om het verdelen van bezittingen en financiën. In Nederland hebben de meeste stellen die trouwen de gemeenschap van goederen gekozen, wat betekent dat al het bezit van beide partners samenvalt onder de gemeenschap van goederen en dat dit bezit dus moet worden verdeeld bij een scheiding.

Welke bezittingen vallen buiten de gemeenschap van goederen?

Er zijn enkele uitzonderingen op de gemeenschap van goederen. Zo blijven bepaalde bezittingen van een individuele partner buiten de gemeenschap, zoals erfenissen en schenkingen die specifiek aan één partner zijn gedaan. Ook kunnen sommige bezittingen, zoals een bedrijf dat een partner voordat het huwelijk had, buiten de gemeenschap blijven als dit is vastgelegd in een huwelijkse voorwaarden.

Rechtvaardig verdelen

Bij een scheiding zal de rechter bepalen hoe de gemeenschap van goederen moet worden verdeeld. Dit gebeurt meestal op een manier die rechtvaardig is en rekening houdt met de behoeften van beide partners. Een mediator is er om te helpen bij het bereiken van een oplossing die voor beide partijen acceptabel is.

Zoek professioneel advies

Het is belangrijk om te onthouden dat een echtscheiding meer is dan alleen het verdelen van bezittingen. Het kan ook gevolgen hebben voor financiële zaken zoals alimentatie en de verdeling van pensioenen. Het is daarom aan te raden om professioneel advies te zoeken van een advocaat of een mediator om ervoor te zorgen dat uw belangen worden vastgehouden tijdens het scheidingsproces.

Wees voorbereid

In het algemeen kan echtscheiding een ingrijpende gebeurtenis zijn, zowel emotioneel als financieel. Door goed voorbereid te zijn en professioneel advies te zoeken bij een mediator, kunt u echter de impact ervan zo veel mogelijk beperken en kunt u doorgaan met uw leven na de scheiding.

Scheidingsmediator in omgeving Ede, Veenendaal & Wageningen

Als mediator heb ik mij gespecialiseerd tot scheidingsspecialist. Mijn jarenlange ervaring in de financieel juridische wereld komt daarbij goed van pas. Ik zet nu al mijn kennis en ervaring in op het gebied van fiscaliteit, financiële- en juridisch vraagstukken om u te kunnen helpen.