Het besluit om te scheiden is nooit gemakkelijk en het kan nog ingewikkelder worden als je samen een koopwoning hebt. Daarom is het belangrijk om samen goed te overleggen en afspraken te maken. Je bent immers samen eigenaar van de woning. Dit betekent dat je de woning moet verkopen of het eigendom moet overdragen aan één van jullie.

De woning verkopen

Een van de opties is om de woning te verkopen en de opbrengst te delen. Dit kan een goede optie zijn als je ervan overtuigd bent dat je genoeg geld zult krijgen om een andere woning te kopen of te huren. Houd er echter rekening mee dat het verkopen van een woning tijd kan kosten en dat je misschien niet direct genoeg geld zult hebben om een andere woning te kopen of te huren. Mocht je geld te kort komen dan kun je een nieuwe hypotheek nemen om het te kort op te vullen.

Het eigendom overdragen

Een andere optie is om het eigendom van de woning over te dragen aan één van jullie. Dit kan een goede optie zijn als één van jullie de woning wilt behouden en in staat is om de hypotheek alleen te betalen. Houd er echter rekening mee dat de andere partij dan geen eigendomsbelang meer heeft in de woning en dat je de (ex-partner) moet uitkopen.

Belastingen en kosten

Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele belastingimplicaties van het verkopen of overdragen van de woning. Je moet mogelijk belasting betalen over de winst die je maakt op de verkoop van de woning, en je moet misschien ook overdrachtsbelasting betalen als je de eigendom overdraagt. Het is verstandig om samen met een financieel adviseur naar jouw specifieke situatie te kijken. De financieel adviseur helpt jou bij het maken van (financieel) verstandige keuzes.

Wanneer schakel je een mediator in?

Scheiden kan een emotioneel moeilijke tijd zijn. Wanneer je er niet samen met je (ex-)partner uit komt kan het helpen om een mediator in te schakelen. Een mediator is een onpartijdige derde partij die kan helpen bij het maken van afspraken die werken voor jou en jouw (ex-)partner.