Het ouderdomspensioen, ook wel oudedagspensioen of pensioen genoemd, is een financiële uitkering die wordt ontvangen wanneer een persoon met pensioen gaat. Het is bedoeld om inkomen te bieden aan mensen nadat ze hun werkzame leven hebben beëindigd en om te helpen bij het voorzien in hun levensonderhoud.

Bij een echtscheiding of scheiding is het belangrijk om afspraken te maken over hoe de financiële verplichtingen tussen de ex-partners zullen worden verdeeld. Dit kan ook van toepassing zijn op het ouderdomspensioen.

Hoe wordt het ouderdomspensioen verdeeld?

Er zijn verschillende manieren waarop het ouderdomspensioen kan worden verdeeld tijdens een echtscheiding. Soms kan het worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant, wat betekent dat het wordt behandeld als een gemeenschappelijk bezit dat moet worden verdeeld tussen de ex-partners. In dit geval kan een gepensioneerde ex-partner een deel van het ouderdomspensioen moeten afstaan aan de andere ex-partner.

Jullie kunnen er ook voor kiezen om af te zien van elkaars pensioen. Bijvoorbeeld als jullie ongeveer evenveel pensioen hebben opgebouwd. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant, huwelijkse voorwaarden of uw partnerschapsvoorwaarden.

Financieel advies

Het is belangrijk om te onthouden dat elke echtscheidingssituatie anders is en dat het verstandig is om professioneel advies in te winnen voordat je beslissingen maakt over hoe het ouderdomspensioen zal worden verdeeld. Een financieel adviseur of mediator kan helpen om de juiste oplossing te vinden die voldoet aan de behoeften en belangen van alle betrokken partijen.

Liever hulp bij het maken van uw keuzes?