Ga rustig te werk

Het verdelen van de inboedel na een echtscheiding kan een ingrijpende en emotionele gebeurtenis zijn. Toch is het belangrijk om op een rustige en ordelijke manier te werk te gaan, zodat de verdeling van de inboedel zo soepel mogelijk verloopt.

Maak een lijst van gemeenschappelijke bezittingen

Een goed begin is om een lijst te maken van alle gemeenschappelijke bezittingen, zoals meubels, huishoudelijke apparaten, kleding en sieraden. Probeer vervolgens te bepalen wie wat wilt hebben en wat de waarde is van de bezittingen. Als je het niet eens kunt worden, kan een mediator of een rechter hierbij helpen.

Wie betaald wat?

Het is ook aan te raden om te bepalen wie wat betaalt. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat de ene partner de inboedel houdt en de andere partner een geldbedrag betaalt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de waarde van de inboedel ongeveer gelijk is aan het bedrag dat de andere partner wil betalen.

Het is verstandig om bij het verdelen van de inboedel rekening te houden met de behoeften van beide partners en eventuele kinderen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat bepaalde bezittingen, zoals het bed of de wasmachine, aan de partner gaan die voor de kinderen zorgt.

Vraag professioneel advies

Het is ook aan te raden om bij het verdelen van de inboedel professioneel advies in te vragen, bijvoorbeeld bij een mediator of een juridisch expert. Zo kun je ervoor zorgen dat de verdeling van de inboedel zo soepel mogelijk verloopt en dat alle belangen eerlijk worden afgewogen.

Hulp nodig bij het verdelen van uw bezittingen?