Wanneer jullie gaan (echt-)scheiden moeten jullie zelf bepalen wie er in de huurwoning blijft wonen. Als je getrouwd bent heb je namelijk evenveel recht op woning ook als je naam niet op het huurcontract staat. Daarbij maakt het niet uit of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.

Wat als je er samen niet uit komt?

Wanneer jullie het niet eens zijn over wie er in de woning mag blijven is het verstandig om een mediator in te schakelen. Een mediator is een onpartijdige derde partij die kan helpen bij het maken van eerlijke afspraken die voor jou en jouw (ex-)partner acceptabel zijn.

De mediator creëert een sfeer waar jullie open en respectvol met elkaar kunnen praten. Daarnaast kijkt de mediator naar de belangen en behoeften van beide partijen en naar het welzijn van de kinderen.

Een nieuwe woning zoeken

Als jullie besluiten dat jouw (ex-)partner in het huis mag blijven wonen, is het tijd om een nieuwe woning te zoeken. Na de scheiding heb je waarschijnlijk te maken met een nieuwe financiële situatie waardoor dit lastig kan zijn. Je doet er dan verstandig aan om een financieel adviseur met je mee te laten kijken. Zo weet je precies wat je wel en niet kan veroorloven.