De scheiding van ouders kan een moeilijke emotionele tijd zijn voor je kinderen. Het is belangrijk om te onthouden dat ieder kind anders is en dat sommige kinderen meer tijd nodig hebben om hun emoties te verwerken dan andere.

Welke emoties kunnen kinderen hebben

Verdriet

Kinderen kunnen verdrietig zijn om het verlies van het gezin zoals ze het kenden en om het gemis van een ouder die niet meer thuis woont.

Woede

Kinderen kunnen boos zijn op hun ouders om wat er is gebeurd en om het feit dat hun leven is veranderd.

Schuldgevoel

Sommige kinderen kunnen zich schuldig voelen om de scheiding van hun ouders en denken dat het hun schuld is.

Angst

Kinderen kunnen bang zijn voor wat de toekomst brengt en voor hoe hun leven eruit zal zien na de scheiding.

Verwarring

De scheiding kan verwarrend zijn voor kinderen en ze kunnen het moeilijk vinden om te begrijpen wat er gebeurt.

Hoe ga je om met de emoties van kinderen?

Luister naar de emoties van de kinderen

Laat de kinderen weten dat het oké is om hun gevoelens te uiten en probeer te luisteren naar wat ze te zeggen hebben zonder hen te oordelen of te onderbreken. Wees er voor je kinderen op een manier die je zelf ook prettig vindt.

Geef kinderen de tijd om te rouwen

Kinderen zijn vaak verdrietig en hebben tijd en ruimte nodig om te rouwen. Laat de kinderen weten dat het niet erg is om verdrietig te zijn.

Help de kinderen te begrijpen wat er gebeurt

Leg op een geschikte manier uit wat er gebeurt en beantwoord vragen die de kinderen hebben op een eerlijke (maar passende) manier. In deze tijd zijn kinderen vaak onzeker en zoekende naar wat zij kunnen gaan verwachten.

Blijf betrokken bij het leven van de kinderen

Geef de kinderen het gevoel dat ze nog steeds belangrijk voor je zijn ondanks de scheiding. Praat over onderwerpen die het kind mee maakt zoals verhalen over school, net zoals je dat voor de scheiding deed.

Zoek steun bij anderen

Als je vrienden of familie hebt die in vergelijkbare situaties zitten of hebben gezeten kun je advies en steun vragen. Zo krijg je misschien nieuwe inzichten die jou kunnen helpen.

Zoek professionele hulp

Als de emoties van de kinderen moeilijk te hanteren zijn of als je het gevoel hebt dat je niet alleen aankunt. De professional kan de kinderen helpen om op een gezonde manier om te gaan met hun emoties. Zo leren de kinderen hun emoties te verwerken.

Zorg goed voor jezelf

Zorg ervoor dat je goed voor jezelf zorgt en probeer om te ontspannen en om tijd voor jezelf te nemen. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je beter omgaan met de emoties van de kinderen en kun je een positief voorbeeld zijn voor hen. Let er wel op dat je ook tijd voor je kinderen neemt zodat zij zich niet alleen voelen

Hulp nodig bij het maken van deze keuzes?